HVAD STOPPER DIG? TIPS OG VÆRKTØJER DER OPFORDRE BØRN TIL LEG

Ligesom mange voksne, finder jeg det svært at engagere mig fuldt ud i et barns leg. Jeg er tilbageholdende hvis jeg skal ned på gulvet (eller usikker på om jeg kan komme op igen!), usikker på hvordan man reagerer på lunefulde vendinger i barnets fortælling, eller om jeg bliver for pædagogisk når jeg integrere med dem.

Jeg er ikke den eneste. Selv skaberen bag en af verdens mest fantasifulde børneapps, synes det er svært at vide hvordan han bedst leger med sin datter.

Vi ved fra forskning, hvor vigtigt det er at voksne leger med deres børn, og fuldt ud at engagere sig med deres legetøj, leg og fantasi. Vi hjælper ikke kun børn med at udvikle essentielle færdigheder som fokus og selvkontrol, perspektiver, optagelse, kommunikation og engageret læring, men vi får også et værdifuldt indblik i deres voksende sind og kroppe.

Baseret på mine observationer er der fire store udfordringer ved at engagere sig i børns leg, hvilket tidligere LEGO Foundation CEO Randa Grob-Zakhary kalder “tre E” ord i spil: udforskning, erfaring og eksperimenter. Jeg har identificeret at disse udfordringer opstår: tillid, tid, rum og kultur.

Heldigvis er fremadtænkende legetøjs- og spillevirksomheder, samt medieudviklere innovative med deres produkter, hvilket hjælper forældre med at overvinde disse udfordringer og være mere selvbevidste opdagelsesrejsende. De er åbne for at opleve livets legende øjeblikke, og ivrige efter at eksperimentere med klassiske og nye måder at lege på.

”Vi ved fra forskning, hvor vigtigt det er at voksne leger med deres børn, og fuldt ud at engagere sig med deres legetøj, leg og fantasi.”

Her er et par forhindringer, som voksne har, og nogle af de opfindsomme værktøjer der gør det nemt at engagere sig:

TILLID

George Bernard Shaw sagde: “vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle, vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege.” Det er alt sammen meget godt, men mange af os føler os hæmmet, når det kommer til at lege-uanset om vi har problemer med at frigøre vores rustne fantasi, eller bekymre os over hvad vi skal lærer vores børn.

Tip: Heldigvis er der et væld af ressourcer derude der kan hjælpe med at opbygge forældrenes tillid og viden, såsom tekstbeskeder, der leverer rettidige tips om ordforråd-spil. Disse værktøjer kan tilbyde enkle, konkrete og støttende måder at lege og lære med dit barn.

TID

Alle forældre har følt sig presset for tid hvis de pludselig bliver bedt om at lege med på en leg der for vil vare en time, 15 minutter før sengetid. Børn bliver frustrerede hvis de bliver hevet ud af en leg som de er dybt fordybet i.

Tip: der er nogle fantastiske apps til rådighed som hjælper forældre med at udtænke aktiviteter der passer til enhver tidsplan, herunder Sesame-workshop Family Play app, som beder dig angive hvor meget tid du har, før du så anbefaler en lege idé der passer til konteksten.

PLADS

Ville du ikke elske at finde på en sjov leg på vej ned til købmandsbutikken, eller få den 2. eller 184. tur til legepladsen føles som den første?  Man kan lege overalt, og hvis man ænser mulighederne omkring sig, kan man gøre en kedelig situation til en sjov en på ingen tid.

I nutidens digitale verden har legetøjsproducenter og appudviklere skabt værktøjer der giver plads til en leg: TaleBlazer og XNote giver alle familier mulighed for at skabe og spille spil baseret på den lokation de er i, og blander fysiske landskaber med forstærket virkelighed, hvilket giver uendelige legemuligheder. Der er også online kort som KaBOOM! s, der hjælper voksne med at finde nærliggende legepladser og andre Uniqa legepladser til deres børn.

KULTUR

Mange lege er knyttet til en bestemt tid, sted eller sæt af traditioner. Lege, sange og legetøj, der stammer fra forskellige steder, kan være ens, men med et unikt “twist” -Overvej at sjippetov-rim, boldspil med unikke regler, eller det faktum at legetøj som yoyoer og “kop, snor og bold” eksisterer med forskellige navne i mange kulturer.

Tip: leg med børn giver forældre og bedsteforældre mulighed for at notere ligheder og forskelle mellem legen og nutiden. Så man kan tage legen til et andet tid- og sted. Digitale værktøjer hjælper de som er ældre end børnene med at dele deres historier eller skabe nye, selv med aldersforskel.

In Levevis  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *